fbpx
Ikra płoci

Wylęg szczupaka i tarło płoci

W poprzednim wpisie na blogu można było przeczytać o tym, jak wygląda proces tarła sielawy.
Kolejnym gatunkiem ryb słodkowodnych, które znalazły się w naszej wylęgarni są szczupaki.

Szczupaczek
Narybek szczupaka

Wylęg szczupaka

W połowie kwietnia pozyskana została ikra szczupaka. Następnie przez kilkanaście dni zachodził proces wylęgania się, a tuż po nim proces podchowu małych szczupaczków, które do momentu wchłonięcia woreczka żółtkowego utrzymywały się w bezruchu na gałęziach jałowca w specjalnie przygotowanych zbiornikach. Po kilku dniach, szczupaczki były zdolne do napełnienia pęcherzy pławnych, co umożliwiło im samodzielne utrzymywanie się w toni wody, na tym etapie nazywane są wylęgiem żerującym, który żywi się planktonem, coraz większym w miarę swojego wzrostu. Szczupak rozwija się stosunkowo szybko i po kilkunastu dniach staje się drapieżnikiem żerującym na innych gatunkach ryb ale również atakuje osobniki własnego gatunku. Ze względu na kanibalizm tego gatunku ważne jest zapewnienie mu pokarmu. Na poniższych fotografiach zobaczyć można wylęg szczupaka utrzymujący się na gałązkach jałowca.

Wylęg szczupaka w gospodarstwie rybackim Lutom
Gałęzie jałowca na których znajduje się wylęg szczupaka
Wylęg szczupaka w gospodarstwie rybackim Lutom
Wylęg szczupaka w bezruchu przyklejony do gałązek
Wylęg szczupaka w gospodarstwie rybackim Lutom

Tarło płoci

Aby zapewnić prawidłowy rozwój małym szczupaczkom na etapie wstępnego podchowania należy dostarczyć im pokarmu. W naturalnych warunkach w jeziorach szczupak często żywi się wylęgiem ryby, której tarło odbywa się później, czyli płoci. W celu pozyskania wylęgu płoci na jeziorach, na których występuje spora populacja tego gatunku tworzy się sprzyjające warunki do tarła poprzez wyłożenie w odpowiednik miejscach na jeziorze gałęzi drzew iglastych, czyli tworzenie tzw. krześlisk. W miejscach tych płocie przystępują do tarła składając setki tysięcy jajeczek ikry na gałęziach co umożliwia łatwe przetransportowanie ikry.

Miejsce tarła płoci
Rozłożone gałęzie tworzące krześlisko
Tworzenie krześliska pod tarło płoci

Gdy ikra zostanie złożona na gałęziach zostaje przewożona na jeziora, gdzie populacja płoci jest mniejsza oraz na stawy hodowlane, na których podchowany zostaje wylęg szczupaka. Na fotografiach można zobaczyć sporą ilość ikry jaka zostaje złożona w naturalnych warunkach w trakcie tarła na pojedynczych gałązkach.

Ikra płoci
Ikra płoci przyklejona do gałęzi
Ikra płoci
Ikra płoci

Na poniższej fotografii zaobserwować można wylęg płoci po przerzucie ikry z jednego jeziora na drugie. Proces ten pozwala na utrzymanie odpowiedniej populacji płoci na naszych jeziorach.

Wylęg płoci w jeziorze
Wylęg płoci w jeziorze

Podchowanie wylęgu szczupaka

Poza przerzucaniem ikry płoci na inne jeziora kilka gałęzi trafia do stawów hodowlanych, w których podchowywany jest wylęg szczupaka. Płoć wylęga się bezpośrednio w stawie i stanowi pokarm dla podchowywanych szczupaczków, co zapewnia im prawidłowy rozwój.

Staw z wylęgiem płoci i szczupaka
Stawy w których podchowywany jest wylęg szczupaka
Szczupaczki
Narybek szczupaka po podchowaniu na wylęgu płoci
Wypuszczanie szczupaka na duże stawy
Zarybianie dużych stawów

Następnie po kilkunastu dniach narybek szczupaka nabiera zdolności do prawidłowego funkcjonowania, zostaje odłowiony i przetransportowany na większe stawy, na których dorasta do jesieni. Później narybek szczupaka jako materiał zarybieniowy trafia na nasze jeziora, aby rozwijać się dalej i dostarczać wielu emocji wędkarzom. Szczupak to zdecydowanie król naszych jezior, wszelkie informacje na ich temat znajdują się >>TUTAJ<< , natomiast informacje na temat zezwoleń wędkarskich znajdują się >>TUTAJ<<

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *