Nasze gospodarstwo to nie tylko hodowla karpia. Posiadamy nowoczesną wylęgarnie ryb, która umożliwia przeprowadzenie sztucznego tarła ryb słodkowodnych między innymi takich jak: sielawa, sieja, szczupak oraz sandacz. Dzięki naszej wylęgarni mamy możliwość podtrzymywania populacji jednej z najpopularniejszych ryb konsumpcyjnych Krainy 100 jezior jaką jest sielawa.
Sielawa w jeziorze Jaroszewskim w Sierakowie
Jest to ryba z gatunku ryby łososiokształtnej, z rodziny łososiowatych, która prowadzi ławicowy tryb życia i żerując przez cały rok odżywia się planktonem. Ryba ta lubi głębokie i czyste jeziora o twardym dnie. Jest bardzo wrażliwa na zawartość tlenu w wodzie i przemieszcza się w zależności od stopnia jej natlenienia. Jednym z jezior w jakich występuje ta ryba na terenie Wielkopolski jest jezioro Jaroszewskie w Sierakowie. Jezioro to od kilkunastu lat regularnie zarybiamy wylęgiem sielawy, którą odławiamy w celach konsumpcyjnych oraz w celu pozyskania tarlaków do corocznego tarła. Tarło sielawy odbywa się na początku zimy. Uwarunkowane jest to przede wszystkim pogodą, która wpływa na temperaturę wody w jeziorze. Obecne tarło rozpoczęło się na początku grudnia 2020.
Etapy tarła w wylęgarni
Odłowione tarlaki sielawy przewozimy do wylęgarni, gdzie zostaje pobrana ikra oraz mlecz. Z jednej samicy sielawy można pobrać od około 2 do 20 tysięcy jajeczek. Ikra wraz z mleczem mieszana jest w specjalnych misach wraz z odrobiną wody, za pomocą łabędziego pióra. W trakcie mieszania dochodzi do zapłodnienia ikry, która zostaje następnie przeniesiona do specjalnych słojów, w których ikra się rozwija. Proces inkubacji ikry trwa do wiosny, przez cały ten czas ikra znajduje się w słojach z przepływową wodą. Po tym okresie następuje etap wylęgania się wylęgu, który ze słojów przepływa do zbiorników, w których jest podchowywany przez kilka dni, do momentu, aż wylęg stanie się wylęgiem żerującym.
Zarybianie jeziora
Transport wylęgu sielawy odbywa się w specjalnych workach z tlenem, które zapewniają rybie prawidłowe warunki w trakcie zmiany środowiska i pozwalają zachować rybę w bardzo dobrej kondycji.
Cenna zawartość każdego worka jest starannie wypuszczana do jeziora Jaroszewskiego. Dzięki podchowaniu w zbiornikach ryba po trafieniu do jeziora jest w stanie w pełni funkcjonować w nowym środowisku.
Ekosystem jeziora Jaroszewskiego
Następnie wylęg zostaje przetransportowany w workach tlenowych do swojego naturalnego środowiska, czyli nad jezioro Jaroszewskie. Ryby te rozwijają się w jeziorze dopełniając jego ekosystem. Sielawa dojrzałość płciową uzyskuje już w 2-3 roku życia. Cały proces tarła sielawy przeprowadzamy od wielu lat. Skuteczność tego procesu potwierdzają corocznie udane odłowy sielawy zarówno w celach konsumpcyjnych jak i w celu pozyskania tarlaków.
Sielawa jest rybą, która posiada wyjątkowe walory smakowe, najpopularniejszą formą jej przyrządzania jest wędzenie. Odpowiednio przygotowana ryba, z pewnego źródła zachowuje wszystkie wartości odżywcze i walory smakowe. Wędzona sielawa na przestrzeni lat zyskała dużą popularność na terenie Wielkopolski, ze względu na corocznie organizowane obchody Dni Wędzonej Sielawy nad jeziorem Chrzypskim.
Poza zaletami konsumpcyjnymi sielawa pozytywnie wpływa również na rozwój ryb drapieżnych, które są celem wypraw wielu wędkarzy.
Informacje na temat wędkarstwa na jeziorze Jaroszewskim znajdują się
w filmie na naszym kanale YouTube.
Po udanym tarle sielawy przystępujemy do kolejnych działań na naszej wylęgarni. Kolejną rozmnażaną rybą będzie szczupak, który po podchowaniu w stawach trafi do Naszych jezior, żeby cieszyć wędkarzy.